© Natalia Nikitin
Groys, Boris
(Berlín Oriental, 1947) Va estudiar filosofia i matemàtiques a l’aleshores anomenada Universitat de Leningrad, on va treballar d’assistent científic. Al costat d’Ilià Kabakov, Andréi Monastirski, Dmitri Prígov o Erik Bulàtov, entre altres, Groys va ser, sota el règim soviètic, un membre destacat dels cercles d’intel·lectuals i artistes no oficials de Leningrad i Moscou.
El 1981 es va veure forçat a emigrar a la República Federal d’Alemanya, des d’on va començar a publicar els seus assaigs i a treballar com a docent a la Universitat de Münster. El 1944 va ocupar la càtedra de Filosofia, Teoria de l’Art i dels Mitjans de Comunicació a la Hochschule für Gestaltung de Karlsruhe. Avui és Global Distinguished Professor of Russian and Slavic Studies a la New York University.
És autor i editor de més d’una trentena de llibre magistrals («Boris Groys produeix més provocacions i més paradoxes per pàgina que cap altre crític», n’ha dit James Elkins): des de Gesamtkunstwerk Stalin (1988), que va propiciar el seu descobriment internacional, fins a In the Flow (2016), entre molts altres. En castellà, Sobre lo nuevo. Ensayo de una economía de la cultura (Pre-Textos, 2005) i Bajo sospecha. Una fenomenología de los medios (Pre-Textos, 2008) van ser la targeta de presentació de l’obra de Boris Groys al món intel·lectual hispanoparlant.
Boris Groys també ha comissariat exposicions, com ara Dream Factory Communism (Schirn Kunsthalle, Frankfurt, 2003-2004) o La Ilustración total. Arte conceptual de Moscú, 1969-1990, amb Manuel Fontán del Junco i Max Hollein el 2008 a la Fundación Juan March de Madrid i a la Schirn Kunsthalle de Frankfurt. Com a artista, Groys ha produït i col·laborat en diverses peces sonores i performances, a més de Thinking in Loop, exposició presentada per primer cop al nostre país a La Virreina Centre de la Imatge, de Barcelona, el 2020.
La lògica de la col·lecció i altres assaigs és el primer llibre de Boris Groys que es publica en català.
RELACIONATS